Kiełbasa biała na 3 sposoby
wstecz
SPOSÓB 1:
Biała kiełbasa w majeranku
Do smażenia najlepiej wykorzystać kiełbasę białą parzoną firmy Kabanos.
Składniki:
60 dag białej kiełbasy
1/2 łyżki oleju
1,5 łyżki majeranku
sól
Sposób przygotowania:
Kiełbasę umyj, osusz, końce zawiąż nitką. Na rozgrzanym oleju smaż kiełbasę w całości spiralnie zwiniętą, aż się lekko przyrumieni. Podawaj gorącą, obficie posypaną majerankiem, z ziemniakami z wody oraz chrzanem lub na zimno - ze świeżym wiejskim chlebem i musztardą.
Źródło: Nowa Kuchnia Polska
SPOSÓB 2:
Biała kiełbasa pieczona
Przed pieczeniem białą kiełbasę można zamarynować, dzięki czemu nabierze dodatkowego smaku. Do marynaty, oprócz sosu sojowego można dodać również nieco musztardy oraz miodu
Składniki:
1 kg białej kiełbasy z Kabanosa
2 cebule
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki oliwy
1/3 szklanki sosu sojowego
pieprz
Sposób przygotowania:
Cebule siekamy, czosnek zgniatamy, zalewamy oliwą i sosem sojowym, mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem. Kiełbasę nakłuwamy widelcem, zalewamy oliwą z sosem sojowym, odstawiamy do lodówki na całą noc. Wyjmujemy z zalewy następnego dnia i pieczemy przez 1,5 godziny w średnio nagrzanym piekarniku (170 st. C).
Autor: Piotr Bikont, Paweł Kałuski
SPOSÓB 3:
Biała kiełbasa z miodem i piwem
Kiełbasa duszona w miodzie i piwie będzie doskonała na ciepło i na zimno. Możesz ją podawać zarówno z chlebem, jak i ziemniakami (np. opiekanymi).
Składniki:
4 x 150 g białej kiełbasy z Firmu Kabanos
3 łyżki oleju rzepakowego
3 pokrojone w piórka słodkie cebule
2 gałązki rozmarynu
1 łyżka miodu wielokwiatowego
500 ml piwa jasnego mocnego 6-7 proc. alk.
kminek
słodka czerwona papryka
liść laurowy
majeranek
sól morska
grubo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Białą kiełbasę nakłuj, podsmaż na rozgrzanym oleju, dodaj cebulę, miód, gałązki rozmarynu i przyprawy. Następnie wlej piwo i całość duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20-30 minut, od czasu do czasu mieszając.
Autor: Robert Sowa
wstecz